Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci w Katowicach

BCM

11 lutego 2024

Zdjęcie dziecka, które je posiłek w krzesełku do karmienia

Wprowadzanie pokarmów uzupełniających – jak? Czy ma znaczenie w jakiej kolejności dziecko będzie poznawało nowe smaki? To jak akceptowane są nowe pokarmy zmienia się z wiekiem.

Dane naukowe wskazują, że wczesne doświadczenia dziecka związane z tym, co dziecko dostaje do jedzenia wpływa na rozwój jego upodobań żywieniowych.

Niemowlęta karmione mlekiem matki łatwiej akceptują inne smaki niż smak mleka.

Polubienie smaku warzyw jest trudniejsze od polubienia smaku owoców. Dlatego warzywa należy wprowadzić do diety niemowlęcia (zwłaszcza zielone) przed owocami, a owoce dopiero około 2 tygodnie później, kontynuując podawanie warzyw.

Pierwsze 2 lata życia są kluczowe dla rozwoju późniejszych preferencji pokarmowych – niektóre preferencje i awersje smakowe (tj. preferencja smaku słodkiego, słonego i umami, a odrzucanie smaku gorzkiego) są wrodzone lub rozwijają się naturalnie w pierwszych miesiącach życia dziecka.

Czy ma znaczenie, jakiej konsystencji pokarmy podajemy dziecku?

Okazuje się, że ma.

Akceptacja pokarmów o konsystencji innej niż płynna czy papkowata rozwija się wraz z rozwojem zdolności żucia dziecka, najczęściej między 6. a 10. miesiącem życia. Umiejętność gryzienia kształtuje się do ukończenia 24. miesiąca życia dziecka. Dzieci odrzucają pokarmy, których żucie lub gryzienie sprawia im trudność, dlatego pokarmy stałe (purée, pokarmy rozdrobnione i papki) należy wprowadzać stopniowo już w 6.–7. miesiącu życia. W 8. miesiącu życia niemowlęciu można podać przekąski do samodzielnego jedzenia (tzw. finger foods), a pod koniec 12. miesiąca życia może już jeść posiłki o dowolnej konsystencji.